Marzysz o otwarciu własnej restauracji, w której pragniesz stworzyć kuchnie dla której będą przybywać ludzie z całej Polski i świata? Nim będzie można przejść do konkretnej realizacji własnych planów, będzie trzeba przebrnąć przez ogromną ilość biurokracji, i odpowiednio zabezpieczyć siebie i swoją działalność na przyszłość. W tym celu niezbędne jest skorzystanie z usług profesjonalisty – adwokata, który dopilnuje pomyślnej realizacji naszych spraw. Przyjrzyjmy się tematowi z bliska. Ciekawi? Zaczynamy!
Założenie działalności gastronomicznej
Otwarcie lokalu gastronomicznego wiąże się ze sporą ilością spraw formalnych koniecznych do rozpoczęcia prowadzenia działalności. Adwokat perfekcyjnie pomoże w załatwieniu wszelkich dokumentów.
Pierwszym, kluczowym czynnikiem w założeniu własnej restauracji jest znalezienie odpowiedniego lokalu do wynajęcia. Tutaj kluczowa będzie umowa pomiędzy najemcą a wynajmującym ustalająca obowiązujące warunki. Jest to podstawa do późniejszych ewentualnych sporów sądowych. Wszelkie jej postanowienia mają później nadrzędne znacznie. Jeśli odnajdziemy już odpowiednią lokalizację, która spełnia nasze wymagania, można przystąpić do dalszej realizacji procesu założenia własnej działalności gospodarczej.
Wspólnicy i ich umowa
W związku z koniecznością poniesienia bardzo wysokich kosztów związanych z założeniem własnej restauracji, do realizacji przedsięwzięcia zazwyczaj potrzebni są wspólnicy. Często zakładane są spółki cywilne, osobowe (oprócz spółki partnerskiej) bądź kapitałowe, w których sporządzana jest umowa będąca podstawą dalszego funkcjonowania. Odpowiednie sformułowanie takiej umowy ma znaczenie w późniejszym podziale zysku i udziale w stratach. Nic więc dziwnego, że warto sporządzić umowę pod bacznym okiem adwokata, który podpowie jakie warunki należy zawrzeć w umowie by zagwarantować sobie bezpieczeństwo na przyszłość.
Rejestracja działalności gastronomicznej
By restauracja czy klub mogła wedle prawa legalnie funkcjonować, koniecznie należy wpisać ją do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalność Gospodarczej bądź do Krajowego Rejestru Sądowego. To, w którym rejestrze należy umieścić wpis zależy od formy prowadzenia działalności. Jeśli powierzymy wykonanie tej czynności adwokatowi, z pewnością dokona prawidłowego wpisu do rejestru.
Pozwolenia
Prowadzenie restauracji wiąże się z koniecznością uzyskania stosowanych pozwoleń, m.in. od Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W celu uzyskania pozwolenia od Sanepidu lokal musi spełniać wszelkie wymagania techniczne. Złożenie wniosku i inne formalność najlepiej powierzyć adwokatowi.
Jeśli chcemy we własnym lokalu gastronomicznym móc sprzedawać alkohol, musimy uzyskać koncesje. To także skomplikowany proces formalny, który bez profesjonalnej pomocy może zakończyć się fiaskiem. Zezwolenia wydawane są oddzielnie na każdy rodzaj napojów, w zależności od zawartej w nich ilości alkoholu. Nic więc trudnego, by pogubić się w całej biurokracji.
Jeśli chcesz otworzyć własną restaurację i rozpocząć nową, fascynującą przygodę ze spokojną głową o wszelkie formalności, skorzystaj z usług profesjonalnego adwokata. Do dzieła!.