Obecna sytuacja w Polsce i na świecie wymaga od władz podejmowania nadzwyczajnych środków w trosce o bezpieczeństwo obywateli. Jest to między innymi zamknięcie części sklepów i ograniczenie działalności lokali gastronomicznych do sprzedaży jedzenia na wynos lub na dowóz. W związku z tym, wiele osób prawdopodobnie zastanawia się – czy zamówienie żywności z dowozem jest bezpiecznym rozwiązaniem? Jakie jest prawdopodobieństwo zarażenia się wirusem przez kontakt z żywnością?
Jedzenie na dowóz, a koronawirus – czy to bezpieczne?
Większość lokali gastronomicznych, oferuje w tej chwili dostarczenie żywności poprzez opcję z dowozem. Wśród różnych możliwości odbioru jedzenia, najbezpieczniejsza będzie z pewnością opcja dowozu bezkontaktowego. W takim wypadku płatność uiszczamy zdalnie – za pomocą przelewu lub innej, bezgotówkowej metody płatności. Dostawca natomiast nie dostarcza nam jedzenia do rąk własnych, lecz zostawia je przed drzwiami. Pozwala to zminimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem, w sytuacji gdy my lub kierowca bylibyśmy nosicielami.
Jeśli zaś chodzi o samą żywność – póki co nie można jednoznacznie stwierdzić, czy koronawirus SARS-CoV-2 może przenosić się za pomocą żywności, ponieważ nie ma na to żadnych dowodów. Pewne jest natomiast, że przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności i zasad higieny ze strony placówki gastronomicznej, dostarczone do nas jedzenie będzie całkowicie bezpieczne.
Przygotowywanie żywności nawet w normalnych okolicznościach wiąże się z wieloma procedurami, wymaganymi przez sanepid – już przy zastosowaniu tych zasad higieny, prawdopodobieństwo przeniesienia wirusa przez żywność byłoby minimalne. W czasach pandemii od lokali gastronomicznych wymaga się jeszcze więcej środków bezpieczeństwa – możemy mieć zatem pewność, iż nie zarazimy się koronawirusem przez dostarczone nam jedzenie.
Zarówno kucharz, jak i kierowca, dostarczający jedzenie, wykonują wszystkie czynności w maseczkach, które w razie kichnięcia lub kaszlnięcia chronią żywność przed skażeniem. Zobowiązani są również do noszenia rękawiczek lateksowych, które pozwalają skutecznie ograniczyć ingerencję skóry człowieka w jedzenie.
Jak zamówić jedzenie na dowóz w internecie?
W obecnych czasach zdecydowana większość lokali gastronomicznych posiada własne strony internetowe, będące jednocześnie wizytówką, wirtualną formą menu, a także drogą do skontaktowania się z placówką i złożenia zamówienia. Jeśli zatem zastanawiamy się, czy nasza ulubiona restauracja funkcjonuje – spróbujmy znaleźć ją przy pomocy wyszukiwarki Google.
Jeśli mielibyśmy problemy ze znalezieniem danej restauracji w internecie lub nie wiemy jeszcze, na co mamy ochotę – doskonałym rozwiązaniem będzie dla nas jedna z platform pośredniczących między klientem, a lokalem gastronomicznym. Platformy tego rodzaju umożliwiają porównywanie ofert restauracji, znajdujących się w naszych okolicach – za ich pośrednictwem możemy również złożyć zamówienie i dokonać płatności zdalnej.
W większości przypadków mamy również możliwość dostawy bezkontaktowej – gdzie dostawca wsiada w auto i zostawia jedzenie pod naszymi drzwiami, bez konieczności bezpośredniej konfrontacji czy uiszczania płatności.
Jak długo wirus może przeżyć na produktach spożywczych?
W przypadku jedzenia dostarczanego nam na dowóz – o środki ostrożności z pewnością zadba lokal gastronomiczny, z którego zamawiamy. Jeśli natomiast sami wybieramy się na zakupy – warto zatroszczyć się o swoje bezpieczeństwo. Nie dysponujemy obecnie informacjami odnośnie tego, jak długo koronawirus może utrzymywać się na żywności. Można jednak wnioskować, że jeśli w ogóle tak się dzieje – okres ten nie trwa dłużej, niż kilka godzin. Sam wirus jest natomiast dezaktywowany pod wpływem mycia. Zatem po zrobieniu zakupów, umyjmy owoce i warzywa, a później pozostawmy je wraz z pieczywem na kilka godzin, aby mieć pewność, że nie zarazimy się wirusem.